KERNPODIUM

Sinds 1 januari 2020 heeft het Nationaal Fonds Podiumkunsten (NFPK) het podium van Muziekcafé Helmond aangewezen als 1 van de circa 54 kernpodia in Nederland. Andere bekende kernpodia zijn onder anderen: 013 (Tilburg), Effenaar (Eindhoven), Mezz (Breda), Melkweg (Amsterdam), Bosuil (Weert), en Pul (Uden)

De programmering van het podium in Muziekcafé Helmond wordt 100% verricht door Stichting Cultuur in Helmond (SCiH). Deze stichting omvat ook andere activiteiten in Helmond.

Een kernpodium is in Nederland een cultureel centrum dat recht heeft op speciale subsidieregelingen vanwege de muziekprogrammering.

Een kernpodium kan subsidie ontvangen als bij een optreden de gemaakte kosten hoger zijn dan de (entree)opbrengsten. Het fonds betaalt een deel van het tekort, tot een bepaald maximum. Het financiële risico wordt voor het kernpodium daardoor kleiner als zij een Nederlandse band of dj programmeren.

Een Nederlands poppodium moet aan een aantal voorwaarden voldoen op het gebied van management, faciliteiten, programmering, organisatie, administratie en publieksbereik, voordat de status kernpodium wordt verleend.

SCiH heeft was al enige jaren bezig om deze status te verwerven en dat het uiteindelijk toegekend werd, was uiteraard een kroon op het werk.

Een vijfkoppig programma-team is samengesteld bestaande uit muzikale enthousiastelingen met goede ideeën en dit team zal steeds vaker bands boeken in Muziekcafé die recht doen aan deze status.

Meer info:

https://fondspodiumkunsten.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernpodium